Skattefrågor som svensk digital nomad

Vilka skattekonsekvenser finns det för svenskar som arbetar utomlands? Hur påverkas min skattesituation när jag arbetar utomlands som svensk medborgare? Det gäller att ha koll på vad man har för skyldigheter skattemässigt som svensk medborgare när man arbetar utomlands. Men även i det landet du arbetar i så du inte blir dubbelbeskattat. Vi ska försöka reda ut dom vanligaste frågorna som uppkommer när du arbetar på distans.

Hur påverkas min skattesituation när jag arbetar utomlands som svensk medborgare?

När svenskar arbetar tillfälligt utomlands, bosatta i Sverige, är det viktigt att vara medveten om skattekonsekvenserna. Generellt sett är inkomsten skattepliktig i Sverige, även om du arbetar för en arbetsgivare som har sin hemvist i det landet.

Dock finns det undantag. Om du arbetar för en svensk arbetsgivare utomlands och vistas där i mindre än sex månader (183 dagar), är inkomsten normalt inte skattepliktig i arbetslandet. För att vara säker på din skattskyldighet i arbetslandet bör du kontakta skattemyndigheten där för att få information om din arbetsinkomst.

Om du har betalat skatt i arbetslandet kan du ha rätt till avräkning av hela eller delar av den utländska skatten. Dock tillåts avräkning endast upp till den skattesats som gäller för utlandsinkomsten i Sverige.

Det är viktigt att du även undersöker om inkomsten måste deklareras i arbetslandet. Ta kontakt med skattemyndigheten för att få tydlig vägledning kring dina deklarationsplikter i det landet. Läs mer på Skatteverkets hemsida för att få den senaste informationen om vad som gäller.

Vad händer med skatteplikten om jag bor utomlands mer än 6 månader?

Om du är bosatt i Sverige och arbetar utomlands kan det finnas möjlighet att bli befriad från att betala skatt i Sverige på din utlandsinkomst, under vissa förutsättningar.

För att bli befriad från skatteplikt krävs det att du uppfyller villkoren för antingen sexmånadersregeln eller ettårsregeln.

Enligt sexmånadersregeln behöver inkomst från arbete utomlands inte beskattas i Sverige om följande kriterier är uppfyllda:

1. Anställningen och vistelsen utomlands varar i minst sex månader.

2. Inkomsten beskattas i det land där verksamheten äger rum, utan att strida mot landets lagstiftning eller gällande skatteavtal.

Enligt ettårsregeln behöver inkomst från arbete utomlands inte beskattas i Sverige om följande kriterier är uppfyllda:

1. Anställningen och vistelsen utomlands varar i minst ett år i samma land.

2. Inkomsten beskattas inte i verksamhetslandet på grund av landets lagstiftning, administrativ praxis eller något avtal som inte är ett skatteavtal.

Det är viktigt att det finns ett tydligt orsakssamband mellan din anställning och din vistelse utomlands. Det innebär att din anställning ska kräva att du vistas utomlands för att kunna utföra ditt arbete.

För att säkerställa att du hanterar din skattesituation korrekt och utnyttjar eventuella befrielsemöjligheter, rekommenderas det att du rådgör med en skatteexpert eller tar kontakt med skattemyndigheten för mer specifik vägledning. Läs mer om sexmånadersregeln. och ettårsregeln här.

Det finns många frågor om skatt som digital nomad. Nedan hittar du länkar till mer svar av skattefrågor som svensk digital nomad.

  • Vad för fördelar finns det med att betala skatt i ett annat land?

  • Behöver jag betala dubbelskatt?

  • Vad finns det för förmåner med att betala skatt i Sverige?

Föregående
Föregående

Finns det fördelar att betala skatt i Sverige som digital nomad?

Nästa
Nästa

Försäkringar för digitala nomader